İçeriğe atla

Parnassius eversmanni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eversmann's parnassian
Bilimsel sınıflandırma edit
Alem: Animalia
Şube: Arthropoda
Sınıf: Insecta
Takım: Lepidoptera
Familya: Papilionidae
Cins: Parnassius
Tür:
P. eversmanni
Binominal adı
Parnassius eversmanni
Alttürleri
  • Parnassius eversmanni vosnessenskii
  • Parnassius eversmanni thor
  • Parnassius eversmanni daisetsuzanus
  • Parnassius eversmanni sasai
  • Parnassius eversmanni maui
  • Parnassius eversmanni litoreus
  • Parnassius eversmanni felderi

Parnassius eversmanni veya Eversmann'ın parnassianı, doğu Rusya, Moğolistan, Japonya, Alaska ve Yukon'da bulunan yüksek bilgelerde yaşayan bir kelebektir. Swallowtail ailesi Papilionidae'nin kar Apollo cinsinin (Parnassius) bir üyesidir. Tür, Eduard Friedrich Eversmann'ı onurlandırmak için bu şekilde adlandırılmıştır.

Parnassius türlerindeki kanat yapısı tutarsızdır ve çok sayıda alttür ve form bu türü tanımlamayı tartışmalı ve belirsiz kılar. Genital organları, kanat damar yapısı, çiftleşme tıkaçları ve kanat epifizlerinin yapısal karakterler özellikleri farklıdır, ancak türü ayrıştırmak için güvenilir değildirler. Burada verilen açıklama sadece rehber niteliğindedir. Daha fazla bilgi için Ackery PR (1975) 'e bakınız.[1]

Parnassius felderi'nin dişisine çok benzer yapıdadırlar : Ön kanat taban ve kenarlarda gridir, kanat uçlarında grimsi parlak renlktedir. Kanat damarlarının kıvrımlı diskal şeridi grimsi ve gölgeli renktedir. Karın bölgesinin arkası metalik siyah renktedir. Anüs çevresindebir nokta yapısı vardır. (Dişilerde uzun bir şerit şeklindedir. Çok nadir şekilde düz şerit halinde olmayıp dalgalı yapıda da olabilir.) Baş ve gövdeleri sarı tüycüklerle kaplıdır.[2]

Larvaları, Corydalis türleri C. gigantea, C. pauciflora, C. arctica, C. paeoniiholia, C. gorodkovi ve C. pauciflora ile beslenirler .

  1. ^ Ackery P.R. (1975) A guide to the genera and species of Parnassiinae (Lepidoptera:Papilionidae). Bull. Br. Mus. nat. Hist. (Ent.) 31, 4 pdf 10 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Stichel in Seitz, 1906 (Parnassius). Die Groß-Schmetterlinge der Erde. Die Groß-Schmetterlinge des palaearktischen Faunengebietes. Die palaearktischen Tagfalter, Stuttgart.

Konuyla ilgili yayınlar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]